BEG PRED ŽIVLJENJEM

Spoštovana gospa z dr.Marjeta Ritchie

Odločil sem vas prositi za nasvet,čeprav priznam,da mi je težko.Star sem 39

let,nikoli poročen.Izhajam iz urejene družine.brat je uspešen na vsem področju,jaz pa nikjer.zašel sem v dolgove,pijem,kadim i kar je najhuje lažem domačim,kako služim....zakaj se zatekam k lažem,ne vem.Ko me ujamejo na lažeh,se napijem,ker mi je hudo.Pri mojih letih nimam ničesar,niti dekleta.zakaj sem samotar in podlež ?mamo prosim za denar,ki mi ga težko da,delam se vedno veselega,čeprav niti malo nisem. Pred vsemi se pretvarjam,kako sem uspešen.Imam priložnostno delo,zaslužek je majhen.nevidim rešitve in često pomišljam,da bi si vzel življenje.Celo pre bratom in starši,ki me dobro poznajo,lažem in spet lažem,ko sem sam,pa sem obupan,osamljen.hvala za odgovor. Bralec Milek

______________________________________________________________________

Odgovor:

Gospod Milek,

V življenju so nam vedno ponujene številne rešitve. Ampak, vaše soočanje s problemi ni ravno pohvalno. Sami menite, da svoje težave rešujete s tem, da jih sploh ne rešujete. Vaša nedejavnost je v splošnem oblika vaše dejavnosti. Iskanje utehe v alkoholu in kajenju vam predstavlja beg v stanje, v katerem ne da nič ne občutite, ampak niti ne razmišljate o ničemer. Tako kot mamilo, ki vas posrka v svoje globine in vas zapečati s splošno apatičnostjo in propadom. Vsi dejavniki, kot uteha v alkoholu, uteha v kajenju vam ustvarjajo kletko, ki je postavljena od vas samih in od nobenega drugega.

Vaš prvotni problem je, da se ne soočate z realnostjo. Če bežite od problemov, tu ni nikoli občutka zmage, pač pa zgolj občutek poraza, zato tudi vaša samopodoba ne more biti ravno visoka. Kadar bežimo od realnega stanja, se popolnoma odtujimo od našega čustvenega življenja. In ne ČUTIMO. Smo popolnoma ohromljena bitja-popolnoma nesposobni izkusiti pravi pritisk in bolečino. In ko se izogibamo soočanju s problemi, pogosto končamo tako, da prizadenemo ljudi, ki so okrog nas, tako kot počnete to vi sami.

Kadar bežimo pred problemi, s seboj bijemo bitko. Ves čas vašega bežanja, kratkoročno ne boste občutili nobene bolečine, toda daljnoročno boste trpeli za posledicami težav, katerim ste se leta in leta izogibali. In tudi če posledično sebi ne boste dovolili biti tisto kar ste, da lažete in se pretvarjate, da nekaj ste, čeprav niste, ne boste prav nikoli dobili tisto kar želite- da želite ljubiti in da ste ljubljeni od nekoga, ki vas res dobro pozna. In zaradi vsega omenjenega je povsem jasno ugotoviti vašo osamljenost.

Da dobimo dober občutek, morami mi, kot človeška bitja kot prvo nekaj dobrega narediti. Ali če povem drugače, če želimo čutiti drugače, moramo nekaj drugače narediti. Tja kamor posvečamo svoj čas in energijo, tisto se bo stopnjevalo, dobilo bo vrednost in bo rastlo. Rastlo bo z nami in nam dajalo občutek uspeha. Na kar se osredotočiš v življenju, tisto raste in kar pomeni, da le uspeh izoblikuje nov uspeh. Prenehajte bežati!

Nikar ne bežite stran od svojega življenja! Vse kar morate storiti je, da narediti svoj prvi korak k novim začetkom in spomnite se pomembnega japonskega pregovora starih mojstrov borilnih veščin, ki pravijo da se: » najdaljše poti začnejo s prvim korakom…« In ravno tisti prvi korak je najbolj bistven, najbolj ključen tudi pri vas, kajti od njega je odvisna vaša nova pot, vaš nov začetek, vaša hoja in ne bežanje.

Kako močno pa si želite, da prenehate bežati in spremeniti vaš način življenja pa je odvisno le od vas in od vaše volje. Toda morate se zavedati vseh posledic dejanj, ki jih počnete. Vi niste neodvisni opazovalec, kajti le vi in nihče drug se lahko odloči za dejanje ali za ne-dejanje. Toda podpiram in vzpodbujam vas, da naredite prvi korak v smeri, da izkusite življenje v razcvetu. Zaupajte mi, vredno je poskusiti in vredno je vsakega truda!

Vprašajte me

Izpolnite obrazec ali mi pošljite mail
na drmarjeta@psihoterapevt-koper.si

ter lahko tudi pokličete na
+386 (0) 31 799 595

Google maps lokacija

Misel

Po planini resnice nikoli ne plezaš zastonj. (Nietzsche).

ČLANSTVA - MEMBERSHIPS:
abct
     ishmocbnbccanadian APA logo

logo
Nudimo strokovno, specializirano psihoterapevtsko pomoč, prilagojeno vašim potrebam.

Zagotavljamo  topel človeški odnos in prijazno okolje, ki sta nepogrešljiva za naš skupen uspeh.

Kontakti

Dr. Marjeta Ritchie
R.N., B.S.N., M.S.N., M.A., Ph.D.

Ritchie d.o.o.
Pristaniška 3, 6000 Koper

Mobilni telefon: +386 (0)31 799 595
Email: drmarjeta@psihoterapevt-koper.si

Google maps lokacija

facebook grey

Ritchie d.o.o.© 2021 Vse pravice pridržane.   Avtor strani  O piškotkih