Radost...

Kako živeti boljše življenje

Kako živeti boljše življenje

Pomemben dejavnik našega življenja je, čas. Vse  prevečkrat zapravljamo našo sedanjost z obžalovanjem preteklosti ali bojaznijo  pred negotovo prihodnostjo. Kadar ravnamo tako, zameglimo sprotno občutenje sedanjosti.

Kako živeti boljše življenje? Moramo se zavedati, da je samo sedanjost tista, ki je pomembna v tem trenutku. Prav vsak človek pogostokrat razmišlja o tem, da bi (če bi lahko) spremenil preteklost ali tako ali drugače  vplival na potek prihodnosti. Prav obsedeni smo lahko s tovrstnim razmišljanjem, miselnim begom v svet domišljije, zanikanjem, pa tudi varljivim prepričanjem, da lahko vplivamo na pretekle in bodoče dogodke v svojem življenju.

Na ta način ne živimo več tukaj in sedaj,  temveč  preprosto podaljšujemo agonijo  obdobja  neprijetnosti iz  preteklosti v sedanjost ali s strahom zremo v, po našem prepričanju,  zastrašujočo prihodnost.

Kako živeti boljše življenje? Moramo se zavedati, da nič ni bolj minljivo kot sedanjost. Vsak trenutek,  ki mu sledi  je za nas že preteklost in s tovrstnim dojemanjem časa si  onemogočimo dojeti vrednost pomena dejavno bivati in delovati v sedanjosti.

Na sposobnost vživeti se v sedanjost lahko negativno vpliva prav pretiran strah pred prihodnostjo. Ali celo več kot le to- nismo več dejavni , ker smo miselno preobremenjeni. Naše misli tako postanejo nezanesljivo orodje za dojemanje osebnih  življenjskih izkušenj. 

Misli so kot listje v vetru, ki jih  ta vrtinči sem ter tja. Naš razum lahko preoblikuje spomine, izkušnje in pričakovanja v nerealno misel, ki se je porodila le v nas samih in ni odsev resničnih dogodkov.

To je pomembna razlika med izkušnjo in dejstvom, kako jo mi doživljamo. Naša čustvena in psihološka odzivnost na posamezni dogodek velikokrat povzroča zmedo izkušnji .Menim, da je  naša interpretacija bolj realna kot izkušnja sama. Tako verjamem, zato mora biti res. Naši medsebojni odnosi so pogosto  pod neposrednim  neugodnim vplivom moči naših misli.

Kako živeti boljše življenje? Moramo se zavedati, da nič ni bolj resnično kot naša izkušnja tega trenutka, ki je kombinacija spoznanja, čustev in zaznav. Dejansko nam ni treba nič  početi, da bi izkusili. Dovolj je le, da smo čuječi, prisotni.

Vsi imamo sposobnost biti tukaj in zdaj. Vendar se nam velikokrat dogaja, da izgubimo občutek vpetosti v sedanjost  ker preveč razmišljamo, analiziramo ali preveč pričakujemo. Biti človek sedanjosti pomeni biti živ.

Biti živ pa pomeni, da poskrbimo zase in se ne  prepustimo  toku reke.  Na odgovor,  “Kako živeti boljše življenje,“ se moramo vprašati,

  • Kaj čutimo oziroma doživljamo v sebi?
  • Kaj nam manjka in kaj si želimo?
  • Kaj lahko naredimo, da bi zadovoljili naše cilje?
  • Ali to kar delamo pomaga?
  • Je naše vedenje dolgoročno konstruktivno?

Vsa človeška zgodovina temelji na odločitvah. Odločimo se, kaj hočemo ali potrebujemo.  Naprimer, če hočemo biti srečni, moramo določiti¸ kaj je sreča izrecno prevedena v dejanja, torej, kaj bo storjenega.  Prvo kar moramo narediti je, da izrazimo svoj cilj. Naš cilj pa mora biti izražen v pojmih, ki so izmerjivi, da bomo vedeli, če se mu ga bližamo. To se pravi, da postane naša želja cij, potem moramo imeti odgovore na vprašanja kot, kateri so postopki, ki tvorijo cilj, kaj bomo delali, da dosežemo cilj,  kako bomo cilj prepoznali in kako se bomo počutili, ko bomo cilj dosegli?

Identificiramo in določimo svoje želje ali cilj v obliki posebnih dogodkov.  Za dosego cilja, pa si moramo tudi postaviti roke.  Z določitvijo časovnih rokov bo dobil naš cilj status projekta, saj ta časovni komponent ne dopušča omahljivosti ali zavlačevanja.   Na primer, če  je naša želja, da bo naše telo bolj prožno,  mora ta želja biti razdeljena na posamične korake.  Ciljna izjava bi lahko bila: “ Od sedaj naprej  bom šel/šla na eno urni sprehod vsak drugi dan. “   

Naše cilje prikrojimo tako, da bodo naloge izpolnile naše notranje potrebe, nas notranje osvobodile, osrečile, pomagale vzpostaviti srečnejši, sproščujoč odnos z našimi bližnjimi. Rešitev je ubrati  srednjo pot med tistim kar smo že dosegli, uresničili  in tistim, kar dejansko potrebujemo, da bo naše življenje izpolnjeno, vendar bolj sproščeno.

Delo in samo delo nas ne bo nikoli docela osrečilo, prijetni trenutki  z družino in prijatelji, dopustovanje, rekreacija, hobiji in počitek naj postanejo sestavni del našega življenja.

Da živimo boljše življenje  opustimo spone pojma izrazov kot so "moram",  "nujno je" , "takoj" In jih nadomestimo  z občutki zadovoljstva zaradi kvalitetnejšega življenja, bolj izpolnjujočega čustvenega odnosa z  družino in prijatelji.

Naj zaključim z mislijo, da je naše zavedanje, da je preteklost minila, prihodnost pa neznana, kar pa imamo, je naša sedanjost. Storimo v sedanjosti iz nje čim več  kar se da, saj to je dejansko tisto, na kar lahko vplivamo, kar imamo.

Torej, pogumno uživajmo dan in ujemimo prav ta trenutek! 

Napišite komentar (0 vpisanih komentarjev)

Vprašajte me

Izpolnite obrazec ali mi pošljite mail
na drmarjeta@psihoterapevt-koper.si

ter lahko tudi pokličete na
+386 (0) 31 799 595

Google maps lokacija

Misel

Naš največji uspeh ni v tem, da ne pademo, ampak, da se dvignemo vsakokrat, ko pademo.

ČLANSTVA - MEMBERSHIPS:
abct
     ishmocbnbccanadian APA logo

logo
Nudimo strokovno, specializirano psihoterapevtsko pomoč, prilagojeno vašim potrebam.

Zagotavljamo  topel človeški odnos in prijazno okolje, ki sta nepogrešljiva za naš skupen uspeh.

Kontakti

Dr. Marjeta Ritchie
R.N., B.S.N., M.S.N., M.A., Ph.D.

Ritchie d.o.o.
Pristaniška 3, 6000 Koper

Mobilni telefon: +386 (0)31 799 595
Email: drmarjeta@psihoterapevt-koper.si

Google maps lokacija

facebook grey

Ritchie d.o.o.© 2021 Vse pravice pridržane.   Avtor strani  O piškotkih