Mož kot tujec

Spoštovani! Stara sem 54 let. Po težkem rojstvu sem imela poškodovane kolke in ledveni del hrbtenice. Prvič sem bila operirana pri treh letih, nato so sledile še številne operacije, še vedno pa imam desno nogo krajšo. Tarejo me številne bolezni gibal in parodontoza. Imela sem milo in delavno mamo, oče pa je bil nasilen. Mučijo me številni strahovi iz otroštva. Nihče ni imel časa zame, tudi drugi otroci so se me izogibali. Bila sem odlična učenka. Pri 16 letih pa sem spoznala svojega bodočega moža, odličnega športnika in pianista, ki je zmagoval na različnih tekmovanjih. Živel je pri babici, saj je imela mama težave z alkoholom. Zaljubila sem se, bil je pozoren do mene, a je zahteval, da se mu popolnoma podredim. Rada sem mu ustregla, saj sem bila srečna, da se mi je posvečal. Poročila sva se in si ustvarila družino. Pozneje smo se iz mesta preselili na podeželje, kjer sem zelo osamljena, saj je mož ves dan odsoten, sama pa sem invalidsko upokojena. Počutim se ogoljufana za življenje. Poleg vsega me bega tudi to, da že sedem let nimava intimnih odnosov. O tem se ne želi pogovarjati. Imam številne hobije, a pogrešam »moža«. Razmišljam o odhodu, a sama bom z nizko pokojnino težko plačevala najemnino. Spoštovana dr. Marjeta Ritchie, potrebujem vašo podporo, nasvet ... Lep pozdrav! Zvesta bralka 


Odgovor:

Draga gospa, napisali ste obširno pismo o svojem dosedanjem življenju. Hvala vam za zaupanje. Imeli ste težko otroštvo in tudi pozneje, ko ste se poročili, vam ni bilo vedno lahko. Življenje je polno vzponov in padcev, in stres je nujni del našega življenja, ki nam pomaga soočiti se s težavami in jih premagati. Iz vaše pripovedi sem razbrala, da se je mož kljub težavam v otroštvu zavzel in dosegel zavidljive uspehe. In še vedno je športno dejaven in ima veliko prijateljev. Ko sta dobila otroke, ste se sami odločili ostati doma. Pozneje ste želeli študirati, a vas je mož prepričal, da vam ni treba, saj sam dovolj zasluži. Menim, da vas ni prepričal, ampak ste se pustili prepričati. Razloge, zakaj niste v preteklosti nadaljevali s študijem, pa poznate samo vi. Mogoče je bila izbrana možnost za vas takrat bolj vabljiva, ker se vam je zdela bolj varna in gotova.

Pišete, da se počutite ogoljufani za življenje, da ste zamudili preteklost in da se počutite kot žena ponižana, zanemarjena, odrinjena in nespoštovana. Ob branju vašega pisma sklepam, da se že od otroštva počutite čustveno prikrajšani, brez ljubezni. Zato ste vse moči usmerili v to, da bi osrečili moža, saj ste pričakovali, da vam bo to povrnjeno. Toda, ne moremo se osrečiti skozi druge. Ko ste se podredili moževim željam in potrebam, vas je to razdajanje oropalo lastnih doživetij, uresničitve svojih potreb in želja ter spoštovanja in ljubezni do sebe. Imam občutek, da še vedno pričakujete, da vas bo mož naredil srečno. Toda od drugih ne moremo pričakovati nečesa, česar sami nismo pripravljeni storiti zase.

Najprej morate sprejeti dejstvo, da ste kot odrasla oseba ogoljufani po lastni volji. Drugo ključno spoznanje mora biti, da je vse za izboljšanje življenja v vaših rokah. Pravite, da ste bili odlična učenka in ste se v šoli počutili sproščeno in radostno. Tudi delo v službi ste opravljali vestno in odlično. Še vedno gojite stike s sodelavci, kar je zares pohvalno. Poleg tega ste kljub svoji bolezni premagali mnoge težave, zato ste danes gibljivi in skrbite zase. Radi rišete, ustvarjate, igrate inštrument ... Vse to je treba vsak dan proslavljati! Vaša krepost priča o tem, da posedujete močne notranje vire, iz katerih lahko črpate moč za svoje nove uspehe. Vem, da se počutite ujeto, nemočno ob spoznanju, da živite »s tujcem«. Vse to vas zadržuje, da se ne odločite za spremembo življenjske poti. Čakate, da se bo življenje čudežno izboljšalo. Toda spremembe, ki si jih tako močno želite, lahko dosežete le s spreminjanjem svojih dejanj. Čas je, da prenehate z vlogo žrtve. Vložite energijo v načrtovanje in izpeljavo sprememb, na podlagi katerih boste zmagovalka, saj boste dejavni vodja svojega življenja.

Vaša življenjska pozicija se bo izboljšala samo na osnovi vašega drugačnega razmišljanja, občutkov in dejanj. Zavedajte se, da se bo to, v kar ste notranje prepričani in v kar vlagate energijo, zares zgodilo. Vsak dan si potrjujte lastno vrednost in pohvalite svoje pretekle uspehe. Vsak dan naredite seznam želja in dejanj, da se bo vaše življenje izboljšalo. Nekaj želja ste že prepoznali, le uresničiti jih je še treba. Če želite živeti blizu morja ... kaj vas zaustavlja? Želje za lastno srečo so prav tako pomembne kot želje za srečo drugih. Šele ko ste srečni, lahko osrečite druge. Vi ste darilo. Želim vam mnogo uspeha na vaši življenjski poti. Srečno!

Vprašajte me

Izpolnite obrazec ali mi pošljite mail
na drmarjeta@psihoterapevt-koper.si

ter lahko tudi pokličete na
+386 (0) 31 799 595

Google maps lokacija

Misel

Naš največji uspeh ni v tem, da ne pademo, ampak, da se dvignemo vsakokrat, ko pademo.

ČLANSTVA - MEMBERSHIPS:
abct
     ishmocbnbccanadian APA logo

logo
Nudimo strokovno, specializirano psihoterapevtsko pomoč, prilagojeno vašim potrebam.

Zagotavljamo  topel človeški odnos in prijazno okolje, ki sta nepogrešljiva za naš skupen uspeh.

Kontakti

Dr. Marjeta Ritchie
R.N., B.S.N., M.S.N., M.A., Ph.D.

Ritchie d.o.o.
Pristaniška 3, 6000 Koper

Mobilni telefon: +386 (0)31 799 595
Email: drmarjeta@psihoterapevt-koper.si

Google maps lokacija

facebook grey

Ritchie d.o.o.© 2021 Vse pravice pridržane.   Avtor strani  O piškotkih